2 Sempozyum: İzmir’in fethi ve Türk-İslam düşüncesi önderleri

Bugün İzmir AKM’de bir Sempozyum var: 1081 İzmir’in Fethi ve Çaka Bey Sempozyumu. 2 ayrı salonda tam 33 bildiri sunulacak.
Türk kumandanı Çaka Bey 1081’de İzmir’i fethetti. Urla, Foça ve Çeşme limanlarını aldı. Bir donanma kurarak Midilli, Sakız, Sisam ve Rodos’a seferler düzenledi. Böylece Çaka Bey Batı Anadolu’da bir Türk Sahil Beyliği kurdu, fetih hareketlerini daha çok deniz yoluyla yaptı. İzmir ve civarının Türkleşmesinde öncü oldu.
Ordumuzun tarih bilinci güçlüdür, denizcilik tarihimiz Çaka Bey’le başlatılır.
Türk Deniz Kuvvetleri logosunda Çaka Bey’in İzmir’i fethettiği tarih olan 1081 yazılıdır. Sempozyumda bilim adamları çeşitli yönleriyle Çaka Bey’i ele alacaklar.
Yerli ve yabancı kaynaklara göre onu tanıtacaklar.

KUTLAMALAR

Çaka Bey ve Denizciliğimiz, Çaka Bey’in Peçenekler ve Bizans’la ilişkileri üzerinde durulacak. “Çaka Bey’denAydınoğullarına İzmir” tebliğ başlıklarından biri. Bu köşede benim sıkça üzerinde durduğum iki konu tarihçilerimizin gözüyle dile getirilecek. Turan Gökçe, “İzmir’in fetih sürecinin suskun tanıklarından Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi”, Ayhan Pala ise “Kolonizatör Dervişlerden Seydi Baba” adlı bildiriler sunacaklar.
Ayrıca 25 Mart cumartesi günü Gündoğdu Meydanı’nda Fetih Kutlamaları var. Tarihi Mehtaran Bölüğü veya Bando Birliği’nin gösterisi olacak. İzmir Devlet Konservatuvarı konser verecek.
Deniz Kuvvetleri K. Piri Reis Müze Gemiler ve Arama Kurtarma Gemiler Müdürlüğü ile Sahil Güvenlik Komutanlığı Arama Kurtarma Gemisi’ne ziyaretler var. Akşam saat 18.00’de AKM’de Anadolu Ateşi gösterisi ve Çaka Bey Belgeseli sunulacak. Bu güzel etkinliğin bilimsel tarafını Türk Tarih Kurumu üstlenmiş.
Ayrıca İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ege Üniversitesi, Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın katkılarıyla program zenginleşmiş.

3 TÜRK ÖNDER

İkinci sempozyum 25 Mart cumartesi Karabağlar Halk Eğitim Merkezi salonunda. İzmir Türk Ocağı düzenliyor. Adı: Türk İslam Düşüncesi Önderleri. Türklükle Müslümanlık etle tırnak gibi kaynaşmıştır. Milletimiz bu dinin koruyucusu ve yayıcısı olduğu gibi, fikri katkımız da olmuştur. Dinin uygulama (amel), inanç (itikat) ve ahlak (tasavvuf) yönleri vardır.
Bu 3 alanda Türk asıllı 3 önder dikkati çeker. Sempozyumda bunlar ele alınacak: Ebu Hanife ve Hanefilik, İmam Matüridi ve Matüridilik, Ahmet Yesevi ve Yesevilik. Ben Yesevilik’in Batı Türklüğüne yani Anadolu ve Balkanlara etkilerini anlatacağım.
Hacı Bektaş, Ahmet Yesevi ocağından feyz aldı. Yunus Emre ile Ahmet Yesevi’nin birçok ortak yönü var. Balkanlarda Sarı Saltuk Yesevi ocağındandır. Evliya Çelebi, onun soyundan geldiğini yazar.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.