Yeni bir dernek ve çalışmaları

Gencecik bir dernekten söz edeceğim: “İzmir Tasavvuf Araştırmaları Derneği”. Daha bir yaşını doldurmadı. Amacı şöyle ifade edilmiş:

“Dernek, Türk- İslâm medeniyetinin teşekkülü ve tekâmülünde büyük yeri olan tasavvuf düşüncesi, kültürü, edebiyatı ve müziğinin araştırılması, uygulanması ve tanıtılması amacı ile kurulmuştur.”

Çalışma alanları ve biçimleri şöyle dile getirilmiş:

1-Amacını gerçekleştirmek için araştırmalar yapmak, 2-Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim faaliyetleri düzenlemek, 3-Bütün bunlar için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak üzere dergi, kitap ve bülten gibi yayınlar çıkarmak.

HAYATİ İNANÇ’IN SOHBETİ

Derneğin 2018-2019 sezonu etkinlikleri şimdilik 2 mekanda yürütülmektedir. İlki Dokuz Eylül Ü. Rektörlüğü DESEM salonunda, sonrakiler Sabancı Kültür Merkezi’nde, ayda bir Perşembe akşamları yapılacak konferans ve sohbetlerdir Bu sohbet ve konferanslarda kültür ve medeniyetimizin oluşmasında önemli yerleri olan ve millî kültürümüzün mimarları arasında yer alan büyük şahsiyetlerin anılarak yeni nesillere tanıtılması hedeflenmiştir.

Bu yılki sohbetlerin ilki, önümüzdeki Perşembe saat 19.00’da, DESEM salonunda Yunus Emre hakkında olacaktır. Konuşmacı Hayati İnanç Beyefendi’dir.

Asıl mesleği avukatlık olan Hayati İnanç’ı televizyonlardaki doyumsuz sohbetleriyle tanıdık. Güler yüzü, samimi tebessümü ve zengin divan şiiri birikimi ile dikkati çekti. Bu şiirleri hakkıyla seslendirmesi ile gönüllere girmiştir. Kendisi “En değerli iş insana yatırım” inancında olan biridir. Klasik eserlerden edindiği heyecanı, her yaştaki gençlerle paylaşma zevkine sahiptir. TRT de “Can Veren Pervaneler” programını hazırlayıp sunmaktadır.

Sohbetten sonra Ümit Yazıcı ve İzmir Musiki Topluluğu tarafından musiki icrası yapılacaktır.

EMİR SULTAN SOHBETLERİ

Derneğin ikinci faaliyeti “Emir Sultan Sohbetleri” adını taşıyor. Şimdilik 2 ana konu var: “Esma-i Hüsna” ve “Mesnevi” Sohbetleri. Ekim ayı sonlarından itibaren her Çarşamba saat 19.00-22.00 arasındaki sohbetler, Emir Sultan Külliyesi içinde mescit ve kültür evi olarak kullanılan mekanda olacaktır.

Bu mekan 6 asır boyunca Rifai Dergahı olarak kullanıldı. Dergahlar ve tekkeler, çeşitli faaliyetleri yanında yaygın eğitim kurumu görevini de yerine getirirdi. Bu sohbetlerle, tarihi işlevi kısmen canlanacak sayılır.

İlk sohbette 24 Ekim Çarşamba akşamı, İzmir Katip Çelebi Ü. Rektörü Prof. Saffet Köse konuşacak. Konusu: Esma-i Hüsna’dan “er-Rahman” isminin açıklaması.

İkincisi 31 Ekim akşamı Prof. Mehmet Demirci tarafından sunulacak Mesnevi sohbetidir.

Emir Sultan’a İkiçeşmelik Agora girişinden veya Hatuniye Dönertaş sokağından yukarı çıkılarak ulaşılabilir.

Hayati İnanç’ın sohbetini tekrar hatırlatayım: Önümüzdeki Perşembe, 18 Ekim saat: 19.00, Dokuz Eylül Ü. Rektörlüğü DESEM salonu, Alsancak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.