Niyazi Mısri neyimiz olur?

İzmir Tasavvuf Araştırmaların Derneği’nin Sabancı Kültür Sarayı’ndaki aylık programlarının sonuncusu bu akşam yapılıyor. Ramazan olması dolayısıyla yapılacak mütevazı bir ikramla katılımcılar iftar edecek, program saat 21.00’de başlayacak.

Bu defaki konu Niyazi Mısri ve onun bestelenmiş ilahilerinin icrasıdır. Önce ben kısaca N. Mısri’yi anlatacağım. Tasavvuf tarihinin bu en renkli, coşkun ve cezbeli siması 1618-1694 yılları arasında yaşadı. Malatya doğumlu olup, 3 yıl Kahire’de öğrenim görmesi sebebiyle “Mısri” diye anılmaktadır.

Yaşadığı dönem, Osmanlı’nın duraklama devridir. Medrese ve ekonomi bozulmuştur, taassup hakimdir. Bu yüzden Niyazi Mısri taşkın mizacı ve bazı görüşleri sebebiyle önce Rodos’a, daha sonra Limni adasına sürüldü. Kabri Limni’dedir.

İZMİR’DEKİ MISRİ TEKKESİ

N. Mısri tasavvufta İbni Arabi, Mevlana ve Yunus Emre düşüncesinin 17. asırdaki bir temsilcisidir. Yunus Emre’yi andıran şiirleri coşkulu ve duyguludur. Şiirlerinden oluşan Divanı pek çok kere basılmıştır.

Bursa’daki Mısri Dergahı, kendisi tarafından kurulmuş olup asitanedir. Bunun dışında Türkiye ve Balkanlarda başka Mısri dergahları vardı.

Bunlardan biri de İzmir’dedir. Bamane’de Çorakkapı Camisi’nin karşısında İş Bankası’na bitişik mekandır. Yeni restore edilmiş olup girişi arkadaki 1297. sokaktadır. Üzerinde yanlış olarak ve kimin koyduğu bilinmeyen Şeyh Bedreddin yazan bir levha vardır.1927’de vefat eden son şeyh Bedri Efendi’nin kabri Soğukkuyu mezarlığındadır.

MİM SAD RA

Niyazi Mısri, şiirleri en çok bestelenen sufilerdendir. Şıkır şıkır, coşkulu ve anlamlı şiirleri besteye elverişli olmalı ki, sanatçılarımızın ilgisine mazhar olmuştur. Bu bestecilerden biri de değerli sanatçı Bora Uynaz‘dır. N. Mısri şiirleri üzerine yaptığı besteler kendi sesiyle Ulus Müzik’in çıkardığı “Mim Sad Ra” isimli albümde yer almaktadır.

Bu akşamki programın ikinci bölümünde Tasavvuf Musikisi konseri sunulacak. Çoğu Mısri’den olmak üzere ilahiler dinleyeceğiz. Seslendirecek olanlar: Bora Uymaz, Sürelsan Yüksel, Yavuz Karabulut, Cem Tosun ve Muhammed Emin Ayaz’dır

Yer ve saat: Sabancı Kültür Sarayı, bu akşam, 21.00

İZMİR İŞGALİNİN 100. YILI

Katip Çelebi ve Ege Üniversitelerinin birlikte düzenlediği “100. Yılında İşgalden İstiklale İzmir” adlı etkinliklerden pazartesi günü söz etmiştim. Bu cümleden olmak üzere 18 Mayıs cumartesi günü dolu dolu 3 tane program vardır. İlki bir paneldir. Prof. Turan Gökçe yönetimindeki panelde Prof. Hasan Mert, Doç. Nejdet Bilgi ve Dr. Ünal Şenel konuşacaklar. Mekan: Konak’ta Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu, saat: 14.00

Aynı gün AKM Sergi salonunda “İzmir’in İşgali ve Kurtuluşu” sergisi vardır. Ayrıca AKM Yunus Emre Salonunda İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu muhteşem bir konser verecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.