Bu köşede daha çok kültür konuları yazıyorum. Siyasi analizler, alanımın dışında. Asıl mihver gene kültür olmak üzere, bugün bir istisna yapacağım. Milletvekili adayları arasında kültürel birikimleri ve donanımlarıyla tanıdığım ve takdir ettiğim üç kişi var: Prof. Recep Kök (MHP), Konyalı hemşehrim Hüseyin Kocabıyık ve Doç. Dr. M. İbrahim Turhan.
İzmir II. Bölge birinci sıra Ak Parti adayı İbrahim Turhan’ı İzmir kamuoyu fazla tanımayabilir. İbrahim Turhan bir Ege çocuğu. Büyük dedesi Denizli yörüklerinden, Oğuzların Karaevliler boyundan.
Dedesinin okuma merakı fark edilince Tire’ye gönderilir. Orada zamanın ilimlerini öğrenir, Ezher Üniversitesi’ne gider, saygın bir alim olur, Tire’ye yerleşir. Kurtuluş Savaşı’na katılır, İstiklal Madalyası’na layık görülür.
İbrahim Turhan’ın babası İzmir Atatürk Lisesi’nde yatılı okur. Çeşitli görevlerde bulunur, öğretmenlik yapar. 1942’de İzmir’e göçer. Evleri Karşıyaka Tersane Mahallesi 1663. sokaktadır. İbrahim Turhan 1968’de burada doğar.
ÖĞRENİMİ VE İŞİNDE BAŞARILI
ÖĞRENİMİ VE İŞİNDE BAŞARILI
Turhan, Alaybey İlkokulu’nda okudu. İzmir Saint Joseph Fransız Ortaokulu’nu ve Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü’nü tamamladı.
Son derece başarılı bir öğretim hayatı vardır. Bankacılık alanında uzmandır. Öğretim üyeliğine devam ederken, bu alandaki yeteneği fark edilince önce Merkez Bankası başkan yardımcılığına getirildi, ardından İMKB başkanı oldu.
Borsa İstanbul adını alan bu kurum, İbrahim Turhan yönetiminde yeniden yapılandı. Teknolojik donanımı güçlendi ve dünya borsaları arasında saygın bir yere sahip oldu.
Borsa İstanbul başkanı olarak İbrahim Turhan, Batı ülkelerinde sözü dinlenen biridir. Fransızca ve İngilizcesi anadili kadar işlektir, bu dillerde rahatlıkla konuşup yazabilir.
İSTEYEN DEĞİL İSTENEN
İSTEYEN DEĞİL İSTENEN
Bazı kimseler zeka ve kavrayış bakımından üstün yaradılışlı olur. İbrahim Turhan onlardandır. Çocukluğundan itibaren okumaya ve fikri konulara ilgisi büyüktür. Daha ilkokuldayken Yeni Asır’da çocuk muhabirliği yapmış, Ünal Türkeş’in yönettiği sayfada yazıları çıkmıştır.
Uzmanlık alanı ekonomi ve bankacılık olmasına rağmen edebiyat ve sanatla köklü ilgisi vardır. Kendi ifadesiyle “Hisse senetleri kadar hissi senetlerle de ilgilidir”.
Kafası kadar gönlü de zengindir. Başarıları kendini şımartmamıştır, alçak gönüllüdür. Yerli ve milli değerlerle barışıktır. Manevi değerlerimizi içselleştirmiştir; bu değerlerden biri de “talip olma matlup ol” ilkesidir. Yani isteyen değil, istenen olmak iyidir.
İbrahim Turhan’ın göreve gelme usulü hep böyle olmuş. Şimdi de Başbakan Davutoğlu istedi ve aday oldu. Borsa Başkanlığı gibi çok yüksek maaşlı ve prestijli bir işi bırakıp politikaya girdi. Burada da başarılı hizmetler göreceğine inanıyorum. Bu durum İzmir için bir şanstır.
Bir yanıt bırakın