Yayıncılık meşakkatli bir meslektir.
Vahşi kapitalizmin kurallarını dayattığı günümüzde kitap basım ve dağıtımı daha da zorlaştı.
Kitap basmak ve satmak, ekonomik yönü ağır olan bir iştir. Fazla kazançlı olmamalı ki, bu işle uğraşanlar gittikçe azalıyor veya tröstler oluşuyor. Eskiden daha çok kitapçı dükkanı vardı. Nüfus artışına kıyasla belki de okuyan azaldı. Veya aynı sermaye ve zahmetle başka alanda bir işyeri açmak daha kazançlı hale geldi.
Buna rağmen yeni yayınevlerinin açılması sevindirici. Sanırım bu işe girişenler idealist düşüncelerle hareket ediyorlar.
Fazla kazançtan çok kitap sevgisi, kültüre hizmet aşkı onlarda ağır basıyor olmalı.
Post Yayınevi bunlardan biri. Daha yeni açıldı sayılır, bir senede 40 civarında kitap yayımladı.
BİRKAÇ ROMAN
Yayınevinden Yılmaz Soyyer dostum sayesinde haberim oldu. Kendisi Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Din Sosyolojisi hocası. Özellikle Bektaşilik üzerine çalışmaktadır. Bu sahada bilimsel araştırmaları yanında, konuyu edebiyat alanına taşımış ve Bektaşi kültürünü tanıtan romanlar yazmıştır.
“Çerağlar Uyanırken” bu romanların ilkidir. İlk baskısı Doğan Kitap’tan çıktı ve mevcudu yoktu. Post Yayınevi kitabı yeniden bastı. Romanda Bektaşiliğin 1826’da kapatılmasından sonraki macerası üzerinde durulur. Bu yolun prensipleri yanında 19. asır İstanbul’undan kesitler sunulur.
Soyyer, konunun peşini bırakmamış Alevilerin günümüzdeki hikayesini “SemahAşka Doğrudur” adlı romanında anlatmıştır. Gene Post yayınlarından çıkan “Mevlevi” adlı romanı vardır.
Bu romanın başkahramanı Galata Mevlevihanesi Aşçı Dedesi Ali Dede’dir.
1925’te tekkelerin kapanmasıyla, birçok benzeri gibi geçim derdine düşer. Orta Anadolu şehirlerinden birine yerleşip Karısı Mehpare Hanım’la birlikte öğretmenlik yapmaya başlarlar.
Kitapta Mevlevi adabı ve Mevlevi kültürü canlı örneklerle anlatılır.
YAYIN YELPAZESİ
Post Yayınevi’nin geniş bir yelpazesi var. Edebi, fikri, akademik ve popüler türden kitaplar çıkardı. Yağmur Tunalı’nın şiirleri “Melal Burcu”, Sait Başer’in fikri yazılarından oluşan “Anlama Krizi” bunlardandır. Son senelerde aktüel hale gelen “Küçük Prens”in iyi baskılı ve güzel bir çevirisini de bu yayınevi sayesinde okudum.
Irak’ta Türkmen Dramı, Vecihi Tarihi, Anadolu Aleviliğinin Arka Planı yayınlarından birkaçıdır.
“O Yıllar” yakın tarihimizin romanıdır.
1960 ve 1970’li yıllarda gençlerimizin sağ-sol kavgasına tutuşup nasıl vuruştuğunu anlatır. Yayınevi sahibi Hayri Ataş, edebiyat alanında akademik çalışmaları olan başarılı bir öğretmendir. Post Yayınları içinde kendi kitapları da çıktı. Milli kültürümüze hizmeti ve katkısı dolayısıyla kendisini tebrik ederim.
Bir yanıt bırakın