Bu sütunda Seydiköy’den evvelce söz ettik. Seydiköy, Gaziemir’in eski adı. İsim değişikliği 1960’lı yıllarda olmuş.
Seydiköy aslında bir vakıf beldedir. İzmir’in fatihlerinden Seyyid Mükerremüddin isimli gazi-derviş meşhurdur, 14. asırda yaşamıştır. Gazi Umur Bey bu zat adına bir tesis yaptırdı. Türbesi, hamamı, dergahı, misafirhanesi ile burası bir külliyedir. Son asırlarda “Emir Sultan” diye bilinir. İzmir’de Namazgah veya Pazaryeri denen semttedir.
İşte bu kurumun masraflarını karşılamak üzere, Umur Bey İzmir yakınındaki geniş bir toprağı vakfetti. Zamanla burada yerleşimler oldu, gelişti, genişledi, Seydiköy adıyla anıldı.
ORTAK KUTSAL
Seydiköy’de 1600 yılarında nüfusun tamamı Türk’tür. Ondan sonraki senelerde İzmirli Levantenler ve Rumlar buraya yerleşmeye başladı. Barış zamanlarında halk kaynaşmış durumdaydı. Öyle ki Seyyid Mükerremüdin’in hatırasını taşıyan Seydi Baba’yı Türkler ve Rumlar aynı saygıyla ziyaret ederdi. Ona ait diye bilinen kabrin yanındaki çeşmenin suyundan her iki grup da şifa bekler ve bulurdu.
Herkes mutluydu, birlikte Türküler söylerlerdi: “Beyaz badanalı alçak evleri / Bahçelerde sardunya çiçekleri / Adetleri, töreleri, örfleri/ Ne şirindir o büyülü Seydiköy”
Yunan işgaliyle büyü bozuldu. Zaferden sonraki mübadelede buradaki Rumlar Yunanistan’a gitti. Oralardan ve adalardan Türkler Seydiköy’e geldiler.
UNUTULAN GEÇMİŞ
Seydiköy artık Gaziemir’dir, günümüzde çok sayıda sanayi kuruluşu dolayısıyla nüfusu sürekli artmaktadır. Adeta bir cazibe merkezidir. Bu hızlı değişim sürecinde, yeni sakinler için “Seydiköy” ismi bile bilinmeyen bir kelimedir. Kabri belirsiz hale gelen Seydi Babayı sadece eski nesillerden bazıları hatırlamaktadır.
Beldeler şehirler tarihleriyle ayakta dururlar. Gaziemir’de yeni bir tarih icat etmeye gerek yoktur. Var olan zengin ve köklü tarihini, kültürünü gün yüzüne çıkarmak kafidir.
“Kökü mazide olan atiyim” parolası insanlara daha bir huzur ve güven verir. Toprağı vatan yapan bir takım duygu ve inanışlar vardır. Onlar canlı tutulursa belde sakinleri bulundukları yeri daha içten sahiplenir, yere daha sağlam basarlar.
TARİH BİLİNCİ
Gaziemir’in bu bilinçle dolu bir kaymakamı var: Şerafettin Tuğ. Bu şirin beldenin tarihini yeni nesillere tanıtmayı düşünür. Bunun için İzmir kültür ve edebiyatıyla ilgili ciddi çalışmaları olan bilim adamı Ünal Şenel’i bulur. Onun öncülüğünde bir panel düzenlenir: “Tarihten günümüze Seydiköy’den Gaziemir’e”
İki oturumluk bu panelde, 8 bilim adamı ve araştırmacı Seydiköy’ün tarihini, kültürünü anlatacaklar. Seydi Baba’nın kimliği üzerinde duracaklar. Doğrusu takdire değer bir faaliyet. Kaymakamlık, Gaziemir Belediyesi ve Seydiköylüler Derneği birlikte düzenlemişler.
Amaç: Gaziemirlilerin tarih bilincini ve yaşadıkları yere olan aidiyet duygularını geliştirmek.
Tarih: 4 Kasım Pazar Saat: 1300. Yer: Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi
İlgi duyan herkes davetlidir.
Bir yanıt bırakın