Seyyid Mükerremüddin Camisi

Gaziemir, İzmir’in dinamik ilçelerinden birisi. Kaymakam Şerafettin Tuğ ve İlçe Müftüsü Mustafa Temel çalışkan insanlar, kendi alanlarında güzel işler başarmışlar.
Gaziemir’de inşaatı henüz tamamlanan bir camiden söz edeceğim. Kolayına geldiği için halk “Yeni cami” diyor. Merkezi bir yerde, Tansaş’ın hemen arkasında. Bir kadirşinaslık örneği olarak camiye Seyyid Mükerremüddin adı verilmiş.
Hatırlayalım kimdi bu zat? 14. yüzyıl başlarında İzmir’in fethinde görev almış gazi-dervişlerden biriydi. Gazi Umur Bey, İzmir Pazaryeri’nde onun adına bir külliye yaptırdı. Türbesi, dergahı, hamamı ve mutfağı ile burası bir cazibe merkezi idi. Sonradan Emir Sultan denen bu tesisin masraflarını karşılamak üzere geniş bir araziyi vakfetti. Burası zamanla yerleşim birimi oldu ve Seydiköy dendi. Yani Seyyid Mükerremüddin’in hatırasını taşıyan bir köy. Seydiköy, bugünkü Gaziemir’in eski adıdır.
Doğrusu yeni yapılan camiye bu isim çok yakışmış. Cami 2 bin metrekarelik bir alana oturuyor. Eski tabirle burası bir külliye. Bodrumu otopark. Zemin katta 6 sınıflık Kur’an Kursu, rehberlik büroları ve bayan namaz bölümü var.
1. kat müftülük hizmet birimlerine ayrılmış. 2. katta cami harimi yer alır, içerisi aydınlık ve ferah. Ayrıca konferans salonu var. Son katta ikinci bir konferans salonu ve fuaye alanları bulunuyor. Konferans salonlarının içi henüz tamamlanmamış. Bittiği zaman büyük bir ihtiyacı karşılayacak.

ÖZGÜN BİR YAPI
Caminin temeli 2010’da atıldı. Mimarı Y. Selim Barbaros. Yapı çelik konstrüksiyon tarzında, proje mimarı M. Ali Özdemir. Böylece sütunları bulunmayan yekpare bir cami harimi elde edilmiş. Mihrap ve minber modern çizgiye sahip. İç mimari ve tezyinat projesi Sedat Yılbır’a ait. Cami içindeki hatlar usta sanatkar Hüseyin Kutlu’nun elinden çıkmış.
Şimdiye kadar 6 milyon TL harcanmış. Bunun 200 bin lirası T. Diyanet Vakfı’ndan, gerisi halktan bağışla sağlanmış.
Cami farklı bir mimariye sahip. Müftü Mustafa Temel 8 yıl İsveç ve Almanya’da görev yapmış. Oralarda yarışmalarda derece alan yeni cami projelerinin bir koleksiyonunu getirmiş ve bizim mimara bunlardan ilhamla farklı bir şey yapsak olmaz mı, demiş. Böylece bu cami ortaya çıkmış. Buraya küçük bir resim konabildi. En iyisi gidip görmek.
Müftü Bey’in ifadesine göre, uzaktan bakınca secde eden bir adamı hatırlatıyor. Cami başka yapılarla iç içe, onlarla bir bütünlük teşkil ettiği söylenebilir. Cami mimarisinin tartışıldığı günümüzde bu yapı için modern ve özgün bir örnek denebilir.
Gaziemir Müftülüğü’nün derme çatma bir binadan kurtulmuş olması sevindirici. Külliyenin merkezi bir yerde bulunması hizmet alanını genişletiyor. Yaz Kur’an kursu dolayısıyla zemin kat cıvıl öğrenci dolu. 200 kadar çocuğumuz kurslara devam ediyor. Katkısı olan herkese teşekkürler. (Bu akşam 18.00’de TRT Avaz’dayım MD)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.