Ülkemizde tasavvuf kültürüne ilgi her geçen gün artıyor. Maddi yönümüz kadar manevi tarafımızın, gönlümüzün ve ruhumuzun da beslenmeye ve gelişmeye ihtiyacı var. Gittikçe karmaşık hale gelen dış dünya, yani iş hayatı, geçim derdi, trafik, karşımıza çıkan bir yığın problem insanı yormaya başladı.
İçine dönmek, manevi zevklerden haberdar olmak, ruh dünyasını beslemek isteyen bir yığın insan var. Kişisel gelişim, meditasyon ve yoga merkezlerine talep artıyor. Ne var ki bunların çoğu başka dünyaların ürünü. Bizim kültürümüzde bu ihtiyaçlara cevap verecek kurum tasavvuftur.
Tasavvuf düşüncesini en iyi yansıtanların başında Hz. Mevlana gelir. Onun için son yıllarda Mevlana düşüncesi yurdumuzda ve başka ülkelerde çok rağbet görüyor. Mesnevi çevirileri Amerika’da çok satan kitaplar arasında yer alıyor.
Bu gelişmenin bir sunucu olarak Türkiye’nin birçok şehrinde “Mesnevi Okumaları” yapılıyor. Mesnevi Mevlana’nın başta gelen eseridir. Tasavvufi ve manevi konuları, insan tabiatına uygun şekilde ve öğretici bir üslupla verdiği için ilgi odağı olmaya devam ediyor.
****
Artık İzmir’de de bu ihtiyaca cevap verecek bir kurum var. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı Mevlana Araştırmaları Merkezi (DEÜMAM) açıldı. Bildiğim kadarıyla ilk teşebbüs Yard. Doç. Dr. Leyla Kıkpınar’dan geldi. DEÜ Rektörü sayın Mehmet Füzün konuya sıcak baktı. YÖK’ten onay geldikten sonra Kenan Kırkpınar, Hüseyin Görgülü ve Mustafa Yıldırım’ın gayretleriyle merkez şekillendi. Bunların hepsine, özellikle merkezin müdürlüğünü de üstlenen Leyla Kırkpınar hanımefendiye teşekkür ederim.
DEÜ Mevlana Araştırma Merkezi bu alanda araştırmalar yapmak, ilgili çalışmaları, özellikle akademik ve bilimsel faaliyetleri desteklemek, ulusal ve uluslararası konferans, seminer ve toplantılar düzenlemek gibi amaçlara sahiptir.
*****
Merkez, ilk iş olarak Mayıs ayı boyunca haftalık Mesnevi Sohbetleri yapılmasını sağlıyor. Yer ve saat şöyle: Alsancak’ta DEÜ Ünivesitesi Rektörlük binasındaki DESEM Bordo salonda perşembe günleri saat 18.00’de.
Bu ayki sohbetlerde görev alan hocalar şöyle: Prof. Mustafa Yıldırım, Prof. Himmet Konur, Doç. Süleyman Gökbulut.
Mesnevi okumaları programında ilk görev bana verildi. 7 Mayıs Perşembe günü genel bir giriş yapmak istiyorum. İnsanın mahiyeti, tasavvufun ne olduğu, Mevlana ve Mevlevilik’in Türk kültüründeki yeri, Mevlan’nın baş eseri Mesnevi’nin özellikleri, Mesnevi şerhleri ve Mesnevi şerhi/ açıklaması geleneğinden söz etmeyi düşünüyorum. Zaman kalırsa belki ilk beytin açıklamasına girebiliriz.
Sohbetin sonunda Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı öğrencilerinden kısa bir Mevlevi musikisi dinletisi olacak. Giriş serbesttir.
Bir yanıt bırakın